Kategórie
 
 
 
 
 
 

Skryté zárubne : Príprava stavebných otvorov a správne načasovanie

Správne načasovanie montáže skrytých zárubní je veľmi dôležité. SKRYTÉ ZÁRUBNE  sa osádzajú pred finálnou úpravou stien. Teda na rozdiel od klasických obložkových zárubní, kde sa tieto osádzajú až po finálnom omietnutí/vymaľovaní, prípadne tapetovaní.

Skrytá zárubňa montáž

Je to z dôvodu doomietnutia profilu zárubne až po jej hranu, kde ostáva viditeľná minimalistická časť, a zárubňový profil, ktorý je tým pádom pod omietkou/tapetou je SKRYTÝ (preto aj názov skrytá zárubňa).

Kvôli vyššie uvedenému je preto veľmi dôležité správne načasovať montáž skrytých zárubní v rámci nadväznosti na ostatné stavebné práce. Pokiaľ ešte nemáte hrubý poter, je nutné mať označený váhorys (budúcu vzdialenosť 100cm on podlahy), aby bolo možné zárubne osadiť v správnej výške. Rovnaká analógia platí pre skryté soklové lišty.

 

Špecifický je tiež potrebný stavebný otvor. Pri typizovaných rozmeroch je potrebné pripočítať k svetlej šírke dverí +120 mm, čiže napr. pri dverách "80tkach", teda 800mm svetlosti (priechodzí otvor) je nutné pripraviť stavebný otvor 920 mm. Výška je rozličná, najčastejšie sú však tieto sety dverí a zárubní dodávané s priechodzou výškou 1970 mm (SK norma) alebo 2050/2150/2250/2350/2450 mm. Ku tejto výške je potom pre stavebný otvor potrebné pripočítať +50 mm.

Rozmery pre konkrétne prevedenia je nutné si presne vyšpecifikovať, tieto údaje berte ako všeobecné – ale v praxi sa nám často stáva, že stavba má prichystané otvory na klasické obložkové zárubne, kde je dlhodobo zaužívané +100mm k svetlosti, t.z., otvor 900mm pri 80tkach, čo ale nestačí pre skryté zárubne a zákazník potom musí tieto otvory dodatočne upravovať.

montaz skryté zarubne SDK

 

V prípade, že máte výpis prvkov, kľudne nám  ho zašlite na našu mailovú adresu info@interierdvere.sk a my Vám pripravíme individuálnu cenovú ponuku, rovnako tak Vás usmerníme pri príprave potrebných stavebných otvorov.

 

 

 

kotvenie skrytá zárubna

 

Kotvenie zárubne je realizované L profilmi do čelnej steny otvoru, tieto profily je nutné po osadení zárubne preomietnuť. Zárubňa sa predsunie v rámci hĺbky, aby lícovala s budúcou povrchovou vrstvou omietky. Je preto nutné ešte pred osadením zárubne mať jasno v tom, aký typ (hrúbku, povrch) omietky použijete.

Dverné krídla sa objednávajú ako tlačné, t.z., reverzne otváravé do zárubne, alebo ťahané von (štandardné otváranie ako pri bežných dverách). Je dôležité si otváravosť dverí prejsť dopredu s architektom (pokiaľ to projektovo predom neriešil, napr.pri individuálnej rekonštrukcii), čo je vhodnejšie ako improvizovať na stavbe pri samotnom zameraní otvorov.

 

Samotnú montáž odporúčame zveriť skúseným odborníkom, nie je to to isté ako montáž klasických obložkových zárubní – takáto montáž je špecifická vzhľadom k prísnym kritériám čo sa tolerancií týka, preto sa dá veľmi ľahko neodbornou montážou pokaziť výsledný vzhľad, čo si určite neprajete.

smart klucka zamykacia skryte zarubne

Okrem prevedenia dverí a zárubní je potrebné vybrať si vhodné kovanie, teda kľučku. Pri tomto type dverí často zákazníci volia alternatívu kľučky bez spodnej rozety. V ponuke už sú bežne kľučky SMART, ktoré majú uzamykací prepínač na hornej strane kľučky ako napr. programovateľná kľučka GK-R8 ONE  v prevedení nikel perla, alebo čierna matná, prípadne ekonomickejšia varianta : kľučka LUCIA PIATTA S QUATTRO HR s hranatou rozetou.

V prípade akýchkoľvek otázok a dotazov nás kľudne kontaktujte na tel. 0948 422 666 prípadne mailom info@interierdvere.sk

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia