Kategórie
 
 
 
 
 
 

Ako správne vybrať dvere

Poradca pri výbere interiérových dverí

Dvere a obložkové zárubne sa skvelo hodia do každého interiéru. Vyberať môžete plné dvere či presklené dvere v mnohých úpravách a variantoch povrchu a dekoru. Vďaka premyslenej vizualizácii sa môžete vopred pozrieť, ako budú rôzne dvere vyzerať priamo vo vašom byte či dome. Ak už viete, ktorý model dverí je pre vás vhodný, zostavte si dvere a ich konkrétne vyhotovenie jednoducho v konfigurátore.

Čo je potrebné vedieť predom? Tu máte 5 krokov pre spokojné bývanie

1. Aký druh dverí požadujete ?

Najskôr je potrebné sa zamyslieť, aký typ a koľko dverí potrebujeme. Či už požadujeme interiérové dvere, vchodové interiérové ​alebo vonkajšie dvere. Každý z týchto typov dverí je vyrobený z iných materiálov a má iné vlastnosti. Neoddeliteľnou súčasťou dverí je aj obl.zárubňa, ktorá tvorí komplet s dverami.

2.  Na aký účel budú slúžiť dvere ?

Sú miestnosti, kde potrebujeme dostatok osvetlenia a preto volíme presklené dvere. Dvere do spálne alebo kúpeľne sú záležitosťou osobného vkusu, niekto preferuje plné dvere kvôli súkromiu a tlmenie zvuku, iný čiastočne presklené alebo celosklenené dvere v matnom vyhotovení skla, ktoré dodajú interiéru na ľahkosti. Pre domácnosti s deťmi odporúčame voliť bezpečnostné sklo.

3. Spôsob otvárania?

Dôležité je rozhodnutie, ktorým smerom sa vaše dvere budú otvárať, či smerom dovnútra miestnosti alebo von. V prípade, že už máte pánty na zárubni, stačí sa postaviť pred dvere (zo strany miestnosti aby sa dvere otvárali k Vám), pozrieť sa na pánty a ak ich máme vľavo, potrebujeme ľavé dvere, ak ich vidíme vpravo, objednávame si pravé dvere. Ak si stále nie ste istí, kontaktujte nás a radi Vám poradíme. Dvere môžete mať aj posuvné (buď do stavebného púzdra prípadne popred stenu) . V súčasnej dobe sa vďaka úspore priestoru tešia čoraz väčšej obľube, hlavne šetria miestom. Viac Vám vieme poradiť v našom poradcovi pri výbere púzdra/posuvných dverí.

4. Rozmery dverí?

Ďalším krokom je zameranie rozmerov pre dvere. Ak si na to sami netrúfame, odporúčame nás kontaktovať pre odborné zameranie. Najčastejšie sa predávajú dvere v rozmeroch 80 a 90 cm/197 cm, čo je priechodná šírka a výška zárubne. Pre komoru alebo technické miestnosti postačí šírka 60 alebo 70 cm, je však potrebné brať na to ohľad v stavebnom projekte.

5. Aké povrchové úpravy, dekory a vlastnosti dverí zvoliť?

Výber povrchovej úpravy záleží od toho, do akej miery budú v budúcnosti vaše dvere namáhané. Napríklad do miestností s väčšou záťažou, obývané deťmi, domácimi miláčikmi alebo do kúpeľní, kde sa vyskytuje vlhkosť, volíme odolnejšie povrchy ako je oderuvzdorný materiál CPL alebo SOLO 3D. Dvere SOLO 3D verne napodobňujú prírodné dreviny a nie sú náročné na údržbu ako drevené dvere. Pre vyznávačov drevených dekorov ponúkame možnosť voľby tradičného materiálu nazývaného dyha, ktorá však vyžaduje ošetrovanie. Samozrejmosťou sú aj fóliované povrchy. Pozornosť treba venovať aj kľučkám a kovaniam. V niektorých miestnostiach, napr. v kotolni alebo garáži, odporúčame voliť protipožiarne dvere, pri vchodových dverách do bytu požiarne bezpečnostné dvere. V miestnostiach, ako sú spálne a detské izby, je vhodné osadiť protihlukové dvere.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia