null

Kategórie
 
 
 
 
 
 

V pyžame pred zabuchnutými dverami ? :)

Nie zriedkavá situácia. Vyjdete z bytu na „otočku“ do pivnice/so smeťami a po návrate k dverám zistíte že nemáte kľúče, resp.kľúče sú zvnútra vo dverách, samozrejme pootočené. Nudzove otvorenie dveri

Skúšate políciu, hasičov, ale tí Vám akurát oznámia že pokiaľ nie je v ohrození život, nemôžu prísť a ak by aj prišli (pokiaľ máte vo vnútri hrniec na sporáku a hrozí požiar), rátajte skôr s deštruktívnou cestou otvorenia  dverí (oni sa s Vašimi dverami veľmi „hrať“ nebudú).

 

Prvotne skúšate so susedom špŕtať do dverí. Tu radím a upozorňujem, je veľmi nevhodné skúšať „otvárať“  dvere bez špeciálneho náradia a skúseností. Väčšinou to skončí   s ešte väčším poškodením dverí, prípadne neúspešným pokusom o odvŕtanie vložky, a to sú zbytočné náklady, ktoré sa pri štandardnom otvorení odborníkom nepoškodia.

Rada č.1: Zavolajte odborníka

Firmy špecializujúce sa na núdzové otváranie dverí

-majú zaškolených pracovníkov a špeciálne náradie, vďaka ktorému majú viacero alternatív ako bez väčšieho poškodenia dvere otvoriť. S možným drobným škrabancom na dverách vo falci rátajte, to sa môže stať aj pri citlivom pokuse o otvorenie dverí. V mestách Zvolen, Banská Bystrica, Detva sa o Vás postaráme, prípadne kontakt na www.interierdvere.sk

zabuchnute dvere otvorenie

 

 

Rada č.2 : A ako predchádzať danej situácii ?

To je kľúčová otázka. Je viacero alternatív vložiek (ľudovo FABka) a zámkov, ktoré Vám pomôžu znížiť riziko zabuchnutia dverí.

My odporúčame prevedenie vložky BSZ teda s „funkciou proti vymknutiu, kde vložka aj pri pootočenom kľúči zvnútra povolí z opačnej strany ovládať kľúč a otvoriť dvere. Umožňuje to špeciálna spojka. Jedným príkladom je bezpečnostná vložka v tretej bezpečnostnej triede 3BT TITAN i6 , výborný pomer kvalita /cena.

Vlozka fabka BSZ

 

 

 

To znamená že pokiaľ máte aspoň jeden kľúč odložený u rodiny, prípadne u susedov ktorým dôverujete J tak máte vyhrané, lebo si poradíte sami. Podobnou alternatívou vložky je prevedenie s gombíkom zvnútra respektíve s olivkou, kde má vložka z vnútornej strany otočný gombík, t.z., zvnútra vôbec nepoužívate kľúč a potočením olivky ovládate zámok. Ako vidíte na tu uvedenej fotografii :

 

Platí rovnako ako pri funkcii BSZ, že viete v akejkoľvek polohe otočenia olivky zvonku odomknúť. Je to veľmi praktické aj v prípade že máte starších rodinných príslušníkov, o ktorých sa staráte a potrebujete mať kedykoľvek prístup k nim. Prevedenie bezpečnostnej vložky s olivkou umožňuje aj výrobca Mul-T-Lock vložka 7x7 v 3BT.

V rámci možnosti zadlabávacích zámkov je to prevedenie „s neskosenou strelkou“, t.z., strelka ktorú kľučkou, resp.kľúčom ovládate nemá nábežnú skosenú hranu ale je obojstranne kolmá, tým pádom sa dvere nezatvoria pri samovoľnom dovretí. Vždy je nutné stlačiť kľučku, prípadne strelku povoliť kľúčom. Toto riešenie je ale skôr zriedkavé. V každom prípade myslieť na prevenciu je tomto prípade na nezaplatenie. Nepríjemné čakanie na servis, v spomínanom pyžame nie je závideniahodná situácia J

V prípade že Vám niekto napchal do otvoru vložky cudzie predmety  alebo sa Vám pokazil zámok,  je to mierne komplikovanejšie, vyriešiť to samozrejme vieme. Tam je potrebné rátať so zvýšenými nákladmi na núdzové deštruktívne otvorenie, nakoľko otvorenie dverí už nie je možné bez poškodenia jeho častí. Dvere sa samozrejme v drtivej väčšine nepoškodia. Väčšinou sa musí deštruktívne vybrať vložka, niekedy sa poškodí aj vrchné kovanie, štít. Čo sú výrazne vyššie náklady.

nudzove otvorenie zamknutych dveri

 

Autor : Ing.Radoslav Gerhát,
www.interierdvere.sk tel.  tel. predajňa 0948 422 666
08/2017

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia